LYME, Basis-Supplementen (1)

Na jaren van Lyme heb ik terug energie

Lees op deze pagina welke basis supplementen de chronische Lyme-patiënt nodig heeft om zijn enorme tekorten aan te vullen van vitaminen, mineralen, enz… Kom op deze pagina ook te weten aan welke voorwaarden supplementen moeten voldoen om daadwerkelijk werkzaam te zijn!! Er wordt namelijk erg veel rommel verkocht die in het beste geval niet werkt (het overgrote deel van de supplementen uit de discount om de hoek kan je even goed meteen in de vuilbak werpen).  Effectief werkzame basis supplementen zijn een eerste stap naar volledige genezing van de chronische Lyme patiënt. Zolang de chronische Lyme-patiënt tekorten heeft aan allerlei noodzakelijke co-factoren zoals vitamines, mineralen, eiwitten, aminozuren ed,.. verlopen er honderden lichaamsprocessen niet of onvoldoende. Basis-suppletie (basis-supplementen)  is de eerste stap naar genezen en volledig herstel van Lyme. Hieronder kan je een foto zien van wat lege potjes basis-supplementen die ik nog heb bijgehouden als aandenken aan mijn “top-periode”.  Niet helemaal als grap bedoeld: die periode was inderdaad de tijd dat ik stilaan het einde van de tunnel kon zien. Ik voelde dat het elke dag beter ging! 

Basis-supplementen bij de ziekte van Lyme (spoor 1  in de Lyme-behandeling)

(het minimum aan benodigde supplementen voor een basiswerking van het lichaam)

De uitgeputte mens of de mens met gevorderde Lyme zit in een lichaam met allerlei tekorten op gebied van vitamines, mineralen, eiwitten ed… Deze voedingsstoffen zijn noodzakelijk om honderden processen goed te laten verlopen. Als deze bouwstoffen niet aanwezig zijn, loopt er van alles mis in het lichaam.  Enkele voorbeelden van wat er niet meer goed werkt bij het ontbreken van de basis-suppletie:

 1. De natuurlijke ontgifting (afbraak en afvoer van afvalstoffen zullen niet meer goed werken en hierdoor blijven gifstoffen circuleren doorheen het lichaam tot zelfs in de hersenen, en worden ze als noodoplossing ook opgeslagen in vetweefsels, met op korte termijn allerlei kwaaltjes zoals moeheid, geheugen- en concentratieproblemen, huiduitslag, hoofdpijn, stramme spieren enz… , en op langere termijn andere en ernstige aandoeningen tot gevolg (bvb Alzheimer, reumatoïde artritis, allerlei vormen van kanker,…)
 2. De opname van (essentiële) voedingsstoffen wordt ernstig verstoord waardoor het energiepeil laag blijft
 3. De extra basis-ongifting (via supplementen) zal niet goed werken, omdat zonder een basis-suppletie ook deze extra ontgifting niet goed zal lopen. De extra (geforceerde) ontgifting die we gaan doorvoeren heeft immers ook tal van bouwstoffen nodig. Indien deze niet aanwezig zijn, zal de extra ontgifting zijn doel missen.  

Kortom, een minimum aan basissupplementen is onontbeerlijk om een start te maken tot genezing en volledig herstel. Vooraleer begonnen kan worden aan de extra ontgifting en bestrijden van de infecties moet de basissuppletie op peil zijn. De mens die lijdt aan de Ziekte van Lyme, moet tegelijkertijd strijden op verschillende fronten. De basissuppletie is daar één van. In de tekst onderaan staat beschreven aan welke eigenschappen de supplementen moeten voldoen. In elk hoofdstuk kan je via een link de gepaste supplementen bekijken.  

 Aan de slag met basis-suppletie of basis-supplementen

Wanneer u voor basissuppletie kiest, is het natuurlijk van belang dat de vitaminen en mineralen die u toedient ook werkelijk voorzien in de verhoogde behoefte. Daarom moet u altijd letten op de biologische beschikbaarheid van vitaminen en mineralen. Hieronder vindt u essentiële kenmerken die u helpen bij het maken van de beste keuze.

Multivitaminen en -mineralen

 1. Deze behoren hoofdzakelijk organisch gebonden mineralen met een hoge biologische beschikbaarheid te bevatten die goed worden opgenomen in het lichaam
 2. Deze behoren alle belangrijke mineralen, dus ook seleen, chroom, boor, molybdeen, jodium, mangaan, koper, zwavel en silicium te bevatten.
 3. Deze behoren vitaminen zo veel mogelijk in complexvorm te bevatten, bijvoorbeeld alle B-vitaminen samen met de ondersteunende stoffen PABA, inositol en choline
 4. Deze behoren voldoende hoog gedoseerd te zijn voor een goed effect
 5. Deze behoren synergisten te bevatten voor een betere werking en opname zoals aminozuren en kruidenextracten
 6. Deze behoren geen ongewenste hulpstoffen te bevatten zoals talk, lactose, titaniumdioxide en ijzeroxide
 7. Deze behoren geen onnodige suikers te bevatten, noch andere zoetstoffen, zetmeel, synthetische conserveermiddelen, kleur-, geur- en smaakstoffen
 8. Het supplement Bonusan Multi Vital Forte Actief voldoet zeer goed aan deze voorwaarden. Dosering voor een persoon van +/- 70 kg:
  • 1 tablet ’s ochtends (ter ondersteuning van de energie voor de dag)
  • 1 tablet ’s avonds (ondersteunt de behoefte aan herstel en opbouw die ’s nachts plaatsvindt)

Vetzuren uit vis en krill

 1. Alleen visvetzuren in de vorm van triglyceriden zijn aan te bevelen; deze vorm is van natuurlijke oorsprong, heeft een hogere biologische beschikbaarheid, is beter opneembaar, lager te doseren en veiliger dan de veelgebruikte synthetische ethylesters
 2. Vetzuren uit krill bestaan uit fosfolipiden; dit is de vetzuurvorm die het allerbest opgenomen wordt in het lichaam
 3. Vetzuurremmers zijn een handige oplossing, mits deze geformuleerd zijn op basis van triglyceriden en niet op basis van ethylesters
 4. Het supplement Omega-3 1500mg EPA + 1000mg DHA van Solgar (= zuiverste kwaliteit) voldoet zeer goed aan deze voorwaarden. Dosering voor een persoon van +/-  70kg:
  • 5 tabletten per dag bij het eten

Vitamine C

 1. De meest effectieve en best opneembare vorm van vitamine C is het ascorbatencomplex met de ondersteunende mineralen kalium, magnesium en zink
 2. Vitamine C komt in de natuur samen met ondersteunende citrusbioflavonoïden voor en hoort zo ook in supplementvorm gebruikt te worden
 3. Het supplement Bonusan C 1000 mg ascorbatencomplex voldoet zeer goed aan deze voorwaarden. dosering voor een persoon van +/- 70kg:
  • 1 tot 3 tabletten per dag (langzaam opbouwen)

Vitamine D

 1. Vitamine D3 bindt beter aan de vitamine D-receptor en is daardoor ongeveer tien keer zo effectief als vitamine D2
 2. Een vet-matrix van olijfolie zorgt voor een betere opname van vitamine D in de darmen waardoor en groter effect wordt bereikt met een lagere dosering
 3. Het supplement Solgar vloeibaar D3 in pipetvorm voldoet zeer goed aan deze voorwaarden. Dosering voor een persoon van +/- 70 kg:
  • Tot 5000 IE per dag (1 pipetje per dag)

Magnesium

 1. Er bestaan twee organisch gebonden vormen die zeer goed opgenomen worden in het lichaam: bisglycinaten en citraten
 2. Magnesiumoxide is niet effectief: het wordt door het lichaam weer uitgescheiden en veroorzaakt dunne ontlasting
 3. Als ondersteunende stof is op zijn minst vitamine B6 aanwezig
 4. Het voedingssupplement Bonusan Magnesan Forte Plus voldoet aan deze voorwaarden. Dosering voor een persoon van +/- 70kg:
  • 3 tabletten per dag bij eten

De noodzakelijke Basis-supplementen

Reken voor het nemen van deze supplementen een periode van minimaal drie maanden tot een jaar of eventueel langer indien nodig. 

De dosering van supplementen is gebaseerd op een lichaamsgewicht van ongeveer 70 kg. Weeg je 60 of 80kg, is deze dosering nog OK. Weeg je veel meer of minder, pas dan de dosering in die verhouding aan.  

Multivitaminen en -mineralen

Het supplement Bonusan Multi Vital Forte Actief voldoet zeer goed aan de voorwaarden. Dosering voor een persoon van +/- 70 kg:

 • 1 tablet ’s ochtends (ter ondersteuning van de energie voor de dag)
 • 1 tablet ’s avonds (ondersteunt de behoefte aan herstel en opbouw die ’s nachts plaatsvindt)
Vetzuren uit Vis en Krill

Het supplement Omega-3 1500mg EPA + 1000mg DHA van Solgar (=zuiverste kwaliteit) ​​voldoet zeer goed aan de voorwaarden. Dosering voor een persoon van +/-  70kg:

 • 5 tabletten per dag bij het eten
Vitamine C

Het supplement Bonusan C 1000 mg ascorbatencomplex voldoet zeer goed aan de voorwaarden. dosering voor een persoon van +/- 70kg:

 • 1 tot 3 tabletten per dag (langzaam opbouwen)
Vitamine D

Het supplement Solgar vloeibaar D3 in pipetvorm voldoet zeer goed aan de voorwaarden. Dosering voor een persoon van +/- 70 kg:

 • Tot 5000 IE per dag (1 pipetje per dag)
Magnesium

Het voedingssupplement Bonusan Magnesan Forte Plus voldoet zeer goed aan de voorwaarden. Dosering voor een persoon van +/- 70kg:

 • 3 tabletten per dag bij eten