LYME en 7 aanwijzingen van zinktekort

Na jaren van Lyme heb ik terug energie

Opletten voor mensen die lijden aan de ziekte van Lyme: een veelvoorkomend probleem is zinktekort. 

Zeven kenmerken van een zinktekort worden op deze pagina beschreven. 

Volgens een studie in Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety is zink “een van de belangrijkste essentiële spoorelementen binnen de menselijke voeding en gezondheid”. Toch hebben veel mensen ongemerkt een tekort aan dit belangrijke mineraal. Veel mensen hebben dus zonder het te weten te kampen met een zinktekort. 

“Zink wordt vaak over het hoofd gezien omdat het gehalte in het lichaam zo laag is”, aldus één van de onderzoekers. “Maar omdat we er maar zo weinig van nodig hebben, kan een milde deficiëntie al een negatieve invloed op je hebben”. Hieronder zeven kenmerken plus enkele tips om de zinkgehaltes op te krikken.

Voortdurend maagproblemen

Zink werkt samen in eiwitten in bijna elk orgaan en helpt bijna 100 verschillende enzymen bij verschillende processen, waaronder de spijsvertering. Zink is een cofactor bij veel functies van het maagdarmkanaal – zonder is het moeilijk voor je lichaam om voedsel te verteren en nutriënten op te nemen. “Symptomen van een zinktekort – zoals misselijkheid, overgeven en diarree – worden makkelijk aangezien voor een glutenintolerantie”, zeggen de onderzoekers. Probeer eerst zinkrijke voedingsmiddelen voordat je aan een glutenvrij dieet begint. Goede bronnen zijn schaal- en schelpdieren (zoals oesters) en hamlappen.

Pijnlijke spieren

Stevig getraind, maar weten je spieren dat dagen later nog? Dan speelt een zinktekort wellicht een rol. Dit geldt ook voor blauwe plekken die maar moeilijk weggaan. Een zinktekort vertraagt de wondheling. Uiteraard verschilt de snelheid van wondheling per persoon, dus het kan lastig zijn om te bepalen wat nu eigenlijk té lang is. Let daarom op veranderingen in de veerkrachtigheid van je lichaam om een zinktekort op te speuren.

Eten ruikt of smaakt anders

Dit is een soms moeilijk waar te nemen symptoom. Zink is essentieel voor een goed functionerend smaakzintuig. De meeste smaakreceptoren zitten in de neusholte en daarom zijn reuk en smaak nauw aan elkaar verwant. Als je erachter komt dat eten niet meer smaakt of ruikt zoals u gewend bent, zou het kunnen zijn dat u een laag zinkgehalte heeft. Een goede manier om erachter te komen of je hier last van hebt, is bewust eten (mindful eating).

Vaak verkouden

Het is belangrijk dat een verkoudheid niet verwaarloosd wordt. “Als je niet genoeg zink hebt, kunnen de systemen verstoord raken die zorgen voor een normale immuunreactie”, zeggen de onderzoekers. Let dus altijd op dat een verkoudheid niet uit de hand loopt door een zinktekort.

Ogen passen zich moeilijk aan het donker aan

Het is normaal dat de ogen zich binnen enkele seconden aanpassen aan het donker. Zie je na enkele minuten nog steeds geen hand voor ogen? Dan kan dit wijzen op een zinktekort. Zink is essentieel voor de vorming van vitamine A. Vitamine A is essentieel voor een goede ooggezondheid.

Aandacht er moeilijk bijhouden

Dwalen je gedachten steeds af? Kun je je aandacht er niet bijhouden? Dan kan ook dit duiden op een zinktekort. “Dit is interessant, omdat er nog geen specifiek mechanisme gevonden is dat aandachtstekort verklaart vanuit een zinktekort. Maar er is zeker een correlatie”, zeggen de onderzoekers. “De literatuur laat zien dat het invloed heeft op hoe lang je kunt zitten en je ergens op kunt concentreren. Wanneer mensen met een zinkdificiëntie zinkrijke voeding krijgen, zijn er aantoonbare veranderingen in het gedrag.” zink is een cofactor voor een enzym dat betrokken is bij de synthese van vetzuren die zeer belangrijk zijn voor onze celmembranen, dus ook die van onze hersencellen. Verder speelt zink een belangrijke rol bij de regulatie van neuro- en immunotransmitters

Zink stimuleert de stofwisseling

Zink is belangrijk voor een soepele stofwisseling. Het helpt bij de stofwisseling van eiwitten, koolhydraten en vet. Een tekort kan daarom leiden tot energietekort, traagheid en het maakt ook het afvallen lastiger.

Zinkmethione is de best opneembare vorm van zink

(bvb aan te bevelen is zinkmethione van Bonusan 15 mg, 3 tot 6 capsules per dag bij maaltijden, bij een gemiddeld lichaamsgewicht van +/- 70kg)