Standaard Ontgifting Detox (2)

na jaren van Lyme heb ik terug energie

Natuurlijke ontgifting of detoxen: lees op deze pagina alles over de natuurlijke werking van de ontgifting van ons lichaam. Lees het belang van ontgiften voor de gevorderde chronische Lyme-patiënt. Lees alles over de 6 natuurlijke ontgiftingsmechanismen van de lever. Lees hier hoe de ontgifting in twee fases werkt en waar je extra op moet letten. Lees hoe je bij het ontgiften goed moet oppassen om geen heftige Herxheimerreactie te krijgen, en hoe deze te vermijden. Lees alles over voorbereiden van het lichaam op de ontgifting, over het ontgiften zelf, en het belang van een gezonde afvoer van de afvalstoffen, toxines en zware metalen. Lees welke voedingssupplementen en hulpmiddelen je helpen om feilloos en gezond je lichaam te detoxen.

Inhoudsopgave

Standaard-ontgifting (of natuurlijke ontgifting, detox): spoor 2 in de Lyme-behandeling

De standaard- of natuurlijke ontgifting gebeurt normaal gesproken vanzelf in het lichaam. Hiervoor moeten we in principe niets doen, buiten een gezonde leef- en voedingsgewoonte. Het spreekt vanzelf dat we bij het ontgiften niet roken of zeer matig moeten zijn met alcohol.  De natuurlijke ontgifting vindt plaats in het lichaam in verschillende organen, zijnde de lever, maar natuurlijke ontgifting vindt ook plaats in de darmen (die via galzuur toxines verwijderen). Verder doen ook de nieren aan een natuurlijke ontgifting door het bloed te filteren en zorgen ze zo via de urine voor de afvoer van wateroplosbare afvalstoffen. Er is ook de huid, ons grootste orgaan dat via zweten allerlei gifstoffen kan verwijderen en zo ook voor ontgifting kan zorgen, zelfs van zware metalen.  En dan als hebben we ook de longen die behoren tot onze natuurlijke ontgifting, door toxines uit te ademen.  Ook door lymfedrainage, een massagetechniek, kan je eenvoudig vet, vocht, toxines en andere afvalproducten uit je lichaam krijgen (maar daarover later meer).  De lever is echter het orgaan dat het grootste deel van de ontgifting voor zijn rekening neemt, en daarom ga ik ook vooral in op de ontgiftende werking van de lever.  

Ontgiftingsprocessen verlopen automatisch

In principe zouden al deze ontgiftings-processen automatisch moeten verlopen.  Maar wel op één voorwaarde! De ontgiftings-processen kunnen slechts plaatsvinden als alle voedingsstoffen/bouwstoffen aanwezig zijn. Zo zijn er tal van processen in de lever, onder te brengen in 6 grote ontgiftingsmechanismen die elk een bepaalde groep toxines onschadelijk maken. Elk van die 6 ontgiftingsmechanismen heeft nood aan specifieke voedingsstoffen zoals allerlei vitaminen, mineralen, eiwitten, aminozuren, enz… 

Als de hieronder vermelde noodzakelijke bouwstenen (per ontgiftingsmechanisme) niet aanwezig zijn in het lichaam, dan zal die specifieke natuurlijke ontgifting fout lopen. Dit kan dan gaan over het niet verwijderen van toxines tot het opstapelen van hormonen en dergelijke. Met gezondheidsproblemen tot gevolg. 

Ter info: Als je één of meerdere van deze 6 chemische transformaties EXTRA wil laten werken, moet je ook de betreffende nutriënten (bouwstenen) EXTRA bijnemen. Dit doen we niet bij de basis-ontgifting waarvan hier sprake, maar wordt besproken bij spoor 6: de verzwaarde ontgifting. Deze verzwaarde ontgifting is voor de meeste mensen niet nodig. Dit is enkel nuttig als het lichaam extreem en/of langdurig is blootgesteld aan bvb zware metalen of toxines, medicatie… Belangrijk te weten, is dat bij elke ontgifting de afvoer zwaarder moet zijn dan de ontgifting zelf. De afvoer gebeurt via de uitscheidingsorganen en die moeten we dan ook extra steunen door voldoende water te drinken, en oa EXTRA zinkmethionine en  EXTRA mariadistel bij te nemen.

Maar de verzwaarde ontgifting komt aan bod in Spoor 6: Verzwaarde Ontgifting. Deze is hier nu niet van toepassing.  Op deze pagina gaat het over het opnieuw op peil brengen van de natuurlijke ontgifting, die normaal gesproken vanzelf zou moeten werken. Aangezien dat Lyme-patiënten veel van de bouwstenen opgebruikt hebben, zal zelfs de basis-ontgifting niet goed werken, en wordt de patiënt op termijn meer en meer vergiftigd. Wat op zijn beurt dan weer het immuunsysteem extra triggert, en waardoor we ons moe blijven voelen, en er maar niet in slagen om beter te worden. 

De zes ontgiftingsmechanismen van de lever

Deze 6 ontgiftingsmechanismen die de lever doorloopt (bij voldoende bouwstoffen) zijn:

 • Acetylering (zorgt voor afbraak van medicijnen en antibiotica)

  • De bouwstenen die de lever daarvoor (op-)gebruikt zijn:
   • B-vitamines, ijzer, zink, molybdeen, vitamine C
 • Glutathion Conjugatie (zorgt voor afbraak van paracetamol, antibiotica, alcohol, koffie, de pil, chemotherapie, pesticiden)

   • De bouwstenen die de lever daarvoor (op-)gebruikt zijn:
    • Glutathion, Taurine, B-vitamines, vitamine C en foliumzuur
 • Sulfatie (zorgt voor afbraak van paracetamol, hormonen (cortisol, schildklierhormoon, oestrogeen en testosteron), zware metalen en alcohol

   • De bouwstenen die de lever daarvoor (op-)gebruikt zijn:
    • Glutathion, molybdeen, B-vitamines, koper, magnesium, zink, zwavelhoudende aminozuren
 • Glucoronidatie (zorgt voor afbraak van paracetamol, aspirine, morfine, galzuren, melatonine, sallicylaten en “pam-medicatie”

   • De bouwstenen die de lever daarvoor (op-)gebruikt zijn:
    • Magnesium, B-vitamines, koper, ijzer, glutamine
 • Glycinatie (zorgt voor afbraak van nicotine, additieven, aspirine)

   • De bouwstenen die de lever daarvoor (op-)gebruikt zijn:
    • Magnesium, cysteïne, Glycine, en vitamine B5
 • Methylering (zorgt voor afbraak van zware metalen, histamine, hormonen (dopamine en noradrenaline) en morfine

   • De bouwstenen die de lever daarvoor (op-)gebruikt zijn:
    • Vitamine B12 met solfaat, magnesium, zink, methionine

Zolang die voedingsstoffen/bouwstenen voldoende aanwezig zijn, is de lever zelf in staat het lichaam te zuiveren, zonder toedoen van eender wat. 

Een simpel voorbeeld om de 6 mechanismen van de lever wat te verduidelijken

De afbraak van alcohol gebeurt bvb via het levermechanisme “sulfatie”. Om alcohol om te zetten (af te breken) in alcohol-aldehyde heeft de lever een zink-enzyme en vitamine B1 nodig. Mensen die dagelijks teveel alcohol drinken, kampen allemaal met een chronisch zink- en vitamine B1-tekort. Door deze tekorten van die specifieke bouwstenen zal de afbraak van alcohol niet goed lopen. 

Daardoor ontstaat er aanvankelijk leververvetting, later levercirrose, en op termijn mogelijk leverkanker. 

Alcohol zorgt in eerste instantie voor een opwekkend effect, maar zal daarna ervoor zorgen dat je je nog meer moe zal voelen. Overdreven gebruik van alcohol zal het feit dat je je futloos en moe voelt, nog versterken. De kater die je voelt na een avondje overdreven alcohol drinken, wordt in grote mate veroorzaakt door een zink-tekort. 

Mensen die nooit alcohol drinken, hebben voldoende aan 1 mg B1 per dag en 15 mg zink, hetgeen ze normaal uit voedsel halen (behalve bij een deel van oudere mensen). 

Mensen die dagelijks (teveel) alcohol drinken, wordt aangeraden om 100mg vitamine B1 bij te nemen en 150mg zink (bij een lichaamsgewicht van 70kg). 

Op die manier wordt de schade beperkt, en slaagt de lever er min of meer toch in de alcohol veilig af te breken en af te voeren. Alhoewel dit op lange termijn geen goed idee is. 

Het zink-enzyme speelt trouwens ook bij andere lever-processen een essentiële rol. Zink is bvb ook zeer belangrijk bij de afvoer van de afvalstoffen allerhande.  Dat is ook de reden waarom zinkmethionine zo belangrijk is wanneer je begint met ontgiften. De vrijgekomen gifstoffen moeten zo snel mogelijk het lichaam verlaten. Zink (methionine is de best opneembare vorm) is hierbij van groot belang (buiten Mariadistel, voldoende water drinken, goede stoelgang, enz…). Waarover later meer uitleg. 

Supplementen bij overdreven alcoholconsumptie

Voor mensen die dagelijks meer dan 2 eenheden en wekelijks meer dan 15 eenheden alcohol gebruiken, is het aangewezen volgende supplementen bij te nemen:

De dosering van supplementen is gebaseerd op een lichaamsgewicht van ongeveer 70 kg. Weeg je 60 of 80kg, is deze dosering nog OK. Weeg je veel meer of minder, pas dan de dosering in die verhouding aan.  

Zinkmethionine

Het supplement Zinkmethionine 15mg  voldoet zeer goed aan de voorwaarden. Zinkmethionine is de best opneembare vorm van elementair zink. Zink zal de gevolgen van een kater ook aanzienlijk verminderen  Dosering voor een persoon van +/- 70 kg:

 • Afhankelijk van het (overdreven) gebruik van alcohol: 6 tot 10 tabletten per dag tijdens of na het eten

B-complex

Het supplement​ Vitamine B-complex “50” ​voldoet goed aan de voorwaarden. Dosering voor een persoon van +/-  70kg:

 • 2 tot 3 tabletten per dag bij het eten. Regelmatig een B-complex-kuur doen is erg aangeraden

Onze huidige maatschappij overspoelt ons met allerlei gifstoffen

In onze huidige maatschappij die ons voortdurend bombardeert met allerlei gifstoffen en zware metalen, zijn er bij veel mensen al heel wat (langdurige) tekorten opgetreden van die bouwstenen. Niet alleen de vervuilde omgeving, maar ook het feit dat weinig mensen voldoende groeten en fruit eten, en een gezonde leefstijl het  vaak laat afweten, maakt dat veel mensen allerlei tekorten opstapelen.

Deze tekorten zullen ervoor zorgen dat de 6 natuurlijke ontgiftingsmechanismen minder goed werken. Hierdoor slaagt de lever er niet in alle gifstoffen op te ruimen, en via de darmen of urine af te scheiden.  De toxines blijven dan in het lichaam en worden veilig opgeborgen in vetweefsel, als vetoplosbare gifstoffen.  

Op zich is dat een goed verdedigingssyteem van het lichaam, want op die manier circuleren de gifstoffen niet allemaal rond doorheen het lichaam. Helaas kunnen ze op termijn wel ontstekingen veroorzaken.  Artritis is daar één van de vele voorbeelden van.

De Lyme-bacterie Borealis houdt van gifstoffen en zware metalen

Voor de Lyme-patiënt komt er nog een extra probleem bij, omdat de Lyme-bacterie zich verschuilt achter die gifstoffen en zware metalen. Dus zolang die toxines niet of niet voldoende uit het lichaam verwijderd zijn, blijft de Borealis-bacterie zich in het lichaam schuilhouden, en komt er geen einde aan de ziekte van Lyme.  Op die manier kan de ziekte van Lyme jaren en jaren blijven duren, met in het beste geval ups en downs voor de Lyme-patiënt.

Natuurlijke ontgifting terug opstarten

Op het eerste zicht lijkt de oplossing simpel. De Lyme-patiënt die allerlei tekorten heeft aan vitaminen en mineralen die nodig zijn om de natuurlijke ontgifting terug op gang te brengen, vult hij gewoon terug aan en de zaak is opgelost. Het grote probleem echter hier is dat bij het nemen van basis-supplementen, alle (of veel) processen terug gaan beginnen werken. Door inname van de basis-supplementen worden chemische reacties geactiveerd die ervoor gaan zorgen dat de “veilig opgeborgen toxines in de vetweefsels”, min of meer “wateroplosbaar” worden gemaakt.

Herxheimer-reactie

Met andere woorden, er kunnen plots vele toxines vrijkomen die nu wel kunnen circuleren doorheen heel het lichaam. Met soms hevige reacties tot gevolg. Als er plots meer toxines vrijkomen dan het lichaam kan verwerken en afvoeren, kan er een Herxheimer-reactie optreden. Dat is een hevige aanval van bvb ernstige hoofdpijn of jeukende huiduitslag over het hele lichaam, overdreven moeheid, zweten, koorts en misselijkheid. Op zich is dat niet zo erg, zolang het niet blijft duren. Het feit dat een Herxheimer-reactie optreedt, wil zeggen dat ofwel je lichaam niet voldoende is voorbereid op de ontgifting, ofwel dat je fase 2 van de ontgifting niet voldoende hebt doorgevoerd.  Een stukje van de lastige neveneffecten horen soms nu eenmaal bij een ontgifting. Maar een heftige Herxheimer-reactie vermijd je best wel.  

Herxheimer-reactie vermijden

Daarom is het van het uiterste belang dat we deze drie stappen volgen als we willen gaan ontgiften:

 1. Ten eerste ons lichaam voorbereiden vóór we beginnen met fase1 van de ontgifting (ofeventueel gelijktijdig)
 2. Fase 1 van de ontgifting doorvoeren (=supplementen innemen om de toxines vrij te maken)
 3. En dat de fase 2 van de ontgifting (=afvoeren van de afvalstoffen, ondersteuning van lever en darmen) STERKER is dan de fase 1 van de ontgifting. Fase 2 doen we ook gelijktijdig met fase 1.

Op die manier zorgen we ervoor dat de gifstoffen het lichaam kunnen verlaten zonder noemenswaardige klachten. Een beetje hoofdpijn of wat misselijkheid kan dan nog, maar daar houdt het dan ook bij op.  Dus in principe kunnen we elk van de 3 stappen gelijktijdig doorvoeren, maar het is wel van belang dat we geen van de stappen over het hoofd zien.  Stel bijvoorbeeld dat je enkel de eerste 2 stappen doet, maar niet de derde, blijf je enkel zitten met lichamelijke klachten, en nog steeds met een groot deel van de vrijgekomen toxines.  

De drie stappen naar een goed werkende natuurlijke ontgifting

Reken voor het nemen van deze supplementen een periode van minimaal drie maanden. Het gaat hier immers enkel over het reactiveren van het natuurlijk vermogen om te ontgiften. Het lichaam heeft tijd nodig om zich terug aan te passen aan de nieuwe, verbeterde situatie. Mocht je na drie maanden toch nog geen aanzienlijke verbetering voelen, al is de kans zeer klein, dan kan je overwegen om een verzwaarde ontgifting te doen. Die ontgifting is specifiek gericht op diep gewortelde verontreinining van het lichaam met een serieuze belasting door bvb erg veel zware metalen of erg veel pesticiden enz. Dit komt het meest voor bij mensen die lange tijd gewerkt hebben in de chemie-, metaalsector, ed… of die lange tijd (ook in hun jeugd) aan veel pesticiden of vluchtige gassen zijn blootgesteld.  Uit onderzoek blijkt dat de meeste chronische Lyme-patiënten met een standaard-ontgifting terug op weg zijn naar volledig herstel. 

De dosering van supplementen is gebaseerd op een lichaamsgewicht van ongeveer 70 kg. Weeg je 60 of 80kg, is deze dosering nog OK. Weeg je veel meer of minder, pas dan de dosering in die verhouding aan. 

Stap 1: het lichaam voorbereiden op de natuurlijke detox:

 1. goede spijsvertering en stoelgang

  • Spijsverteringsenzymen
   • Per dag 3 x 1 tablet, een half uur voor de maaltijd
  • Prebiotica
   • Per dag tweemaal 1 afgestreken maatlepel oplossen in een glas lauw water en opdrinken
  • Probiotica
   • Per dag 1 à 2 maal een zakje oplossen in lauw warm water, een kwartier laten staan en opdrinken
 1. Goede vetzurenbalans

 2. Optimale zuur-base balans

Stap 2: Fase 1 van de ontgifting: Basis-supplementen zoals vermeld onder pagina basissupplementen – KLIK HIER voor de basis-supplementen

                Hiermee gaan we de tekorten aanvullen zodat alle nodige chemische reacties geactiveerd worden, zodat de natuurlijke ontgifting van fase 1 kan plaatsvinden, namelijk het “min of meer wateroplosbaar” maken van de vetoplosbare toxines en zware metalen in ons vetweefsel.

Stap 3:  Fase 2 van de ontgifting / afvoeren van de afvalstoffen en ondersteuning van lever en darmen

 • Het is van groot belang dat fase 2 sterker is dan fase 1 van de ontgifting

 • Uitscheidingsorganen: het is natuurlijk van belang dat alle afvalstoffen ook worden afgevoerd. Hiervoor wordt er (naast de lever) gebruik gemaakt van de uitscheidingsorganen:

   • Nieren: Voldoende drinken is daarbij van groot belang! Drink bij voorkeur (gefilterd) water en kruidenthee. Er zijn een aantal theesoorten die afvoer bevorderen. Voorbeelden hiervan zijn groene thee, brandnetelthee, guldenroedethee. Drink minstens 2 liter per dag (waarvan liefst 0,8 liter voedingsrijk vocht zoals verse groentensoep).  
   • Darmen: het is van belang dagelijks ontlasting te lozen, te weten ’s morgens vrij kort na het opstaan. Dit in verband met de biologische klok waarbij de dikke darm actief wordt. Waneer dit niet tijdig gebeurt, kan opstipatie ontstaan. Hierbij kunnen extra vezels helpen zoals Psyllium en Glucomannan. Glucomannan heeft als extra voordeel dat het zware metalen bindt en afvoert ter ondersteuning van de ontgifting.
   • Lymfebanen (is het geheel van organen, vaten en weefsels in het lichaam): het gaat hier om een drainage die ongewenste stoffen kan afvoeren via een goed stromend systeem. (=een massagetechniek die de circulatie bevordert en vet, vocht, toxines en andere afvalstoffen uit je cellen krijgt zodat je lichaam zich er effectief van kan ontdoen). Je kan ook licht sporten, wandelen of bewegen in het algemeen. Of “rebounding” : dit is simpelweg licht op en neer springen op ee kleine trampoline, wat een perfecte beweging is om de circulatie van lymfe te bevorderen en wat ook het ontgiften van andere organen stimuleert. Ook afwisselend heet en koud douchen heeft een positief effect op het lymfestelsel. Wees hiermee voorzichtig als je zwanger bent of een hartziekte hebt.
   • Longen: behalve de opname van zuurstof, verzorgen de longen de uitscheiding van gassen. De belangrijkste zijn koolstofdioxide, koolzuurgas, ammoniak en alcohol.
   • Huid: naast de slijmvliezen ondersteunt de huid ook de uitscheiding door verdamping, zweten en soms ook door huiduitslag.
 • Voedingsstoffen en kruiden die de lever ondersteunen

 • Voedingsstoffen ter bevordering van de darmreininging (om galkristallen te vermijden)

   • Psyllium vezels
    • Per dag 2 x 1 opgehoopte eetlepel (10gr) roeren door een glas lauw water en opdrinken

De meeste mensen met Lyme kunnen na deze standaard-ontgifting van 3 maanden terugkeren naar de basissupplementen. Je zal zelf voelen dat je je beter voelt, en als dat (wellicht) het geval is, hou je het gewoon bij de basissupplementen (spoor 1).  Hou dat nog indien nodig 3 of 6 maanden vol. Indien nodig langer. Veel hangt ook af van je leefstijl intussen.

Blijf ondertussen, buiten de ontgifting, wel de andere sporen volgen. Reken op een jaar om volledig te genezen van Lyme en co-infecties. 

Bijkomende verduidelijking omtrent Zink (Zinkmethionine)

Zink, onmisbare schakel in het immuunsysteem

Een langdurig zinktekort verstoort het immuunsysteem en zorgt voor een systemische laaggradige ontsteking. Dit kan reeds aanwezige aandoeningen zoals hartziekten en diabetes verergeren. Nieuw onderzoek legt een stukje van het werkingsmechanisme bloot.

Ongeveer 12 procent van de Nederlanders heeft een zinktekort. Omdat ouderen minder goed zink uit de voeding opnemen, komen tekorten relatief vaak voor bij deze groep. Zink is onmisbaar voor een goede functie van het immuunsysteem.

Aan de hand van celculturen en onderzoek bij muizen werd gekeken naar immuunactivatie en DNA-methylatie bij een zinktekort. Een zinktekort bleek onder andere IL1-β en IL-6 te verhogen. Deze interleukinen zorgen onder andere voor immuunactivatie en spelen een rol bij koorts. Een zinktekort in bepaalde cellen bleek ervoor te zorgen dat de transcriptie van deze interleukinen niet voldoende geremd werd. Wanneer deze situatie voortduurt, ontstaat een chronische systemische ontsteking.

“Uit ons onderzoek komen potentiële interacties naar voren tussen zinkstatus, epigenetica, immuunfunctie en hoe de ontregeling daarvan kan bijdragen aan chronische ontsteking”, aldus de onderzoekers.

Om de goede gezondheid van ouderen te waarborgen, is het van groot belang om voor een goede zinkstatus te zorgen. Schaal- en schelpdieren zijn rijk aan zink. Wanneer uw cliënt daar niet van houdt of allergisch voor is, kan een zinksupplement genomen worden. Zeker bij ouderen en andere mensen met opnameproblemen is zinkmethionine aan te bevelen. Dit is de best opneembare vorm van zink.

Bron

Carmen P. Wong, Nicole A. Rinaldi, Emily Ho, Zinc-deficiency enhanced inflammatory response by increasing immune cell activation and inducing IL6 promoter demethylation, Molecular Nutrition & Food Research, Volume 59, Issue 5, pages 991–999, May 2015.

Het belang van zink-METHIONINE

Aan methionine gebonden zink bindt, in tegenstelling tot het zink in bijvoorbeeld zinkorotaat of zinkcitraat, niet aan fytaat, oxalaat en tanninen. 

Zinkmethionine wordt, in tegenstelling tot klassieke zinkpreparaten, meteen via specifieke receptoren aan het begin dan de dunne darm opgenomen. De aanwezigheid van het aminozuur waarborgt een uitstekende opname. 

Methionine is het aminozuur dat het beste door het lichaam wordt opgenomen. Daardoor is het snel beschikbaar in de bloedcirculatie om een eventueel zinktekort aan te vullen en wordt bij het gebruik van zinkmethionine een grotere hoeveelheid zink uit de darm opgenomen en verblijft het langer in het lichaam dan bij andere zinkvormen het geval is. 

Veelal kan zelfs hierdoor een lagere dosering volstaan. 

Bijkomende verduidelijking omtrent Mariadistel (Silybum)

Silybum marianum , mariadistel

Mariadistel is betrokken bij:

– Detoxificatie van geneesmiddelen en toxische stoffen, waaronder alcohol, chemische oplosmiddelen, pesticiden, uitlaatgassen en anaesthetica door middel van het cytochroom P 450-systeem

– Inactivatie van hormonen: oestrogeen, corticosteroïden en andere steroïdhormonen worden in de lever omgezet, aan glucoronzuur gebonden en met de urine uitgescheiden

– Productie van gal en uitscheiding hiervan: gal is noodzakelijk voor een goede vertering en opname van vetten, gal stimuleert tevens de darmactiviteit

Voor de optimale dosering wordt in de literatuur een aanbeveling gedaan van 2 maal daags 300 mg gestandaardiseerd extract