Lyme, leefstijl en voeding (5)
Na jaren van ellende heb ik terug energie!
Ziekte van Lyme, wat kan ik zelf verbeteren?
Stel jezelf de vraag: “wat kan ik verbeteren?”
En als het antwoord dan bestaat uit een lange waslijst met erg veel verbeterpunten, bedenk dan wel dat je niet alles in één keer kan aanpakken.
Kleine stapjes en die dan proberen vol te houden, werken vaak het beste. Stel wel prioriteiten.
Ziekte van Lyme, beweging en sport
Bij Lyme is het zonder meer goed, eigenlijk een must, om veel te bewegen!
Topsport is niet de bedoeling. Maar wel sportieve activiteit waarbij het lichaam warm wordt en goed loskomt en waarbij door regelmatige oefening enige conditie wordt opgebouwd, is heel gunstig. Prestaties leveren is niet belangrijk, maar zweten en moe worden is prima.
Er zijn tal van leuke en ontspannende sporten die hieraan voldoen.
Sport en activiteit zijn bevorderlijk voor het “weer sterk worden” en het verhogen van de weerstand. Dus het verbeteren van de immuniteit.
Juist omdat de Lyme bacterie zich graag ophoudt in stijve en koude plekken in het lichaam is het van belang om het lichaam soepel, actief, warm en beweeglijk te maken.
In een gezond gevoed en actief lichaam voelt de ziekte van Lyme zich gewoon minder thuis.
Ziekte van Lyme en omgeving
Aan ons immuunsysteem kunnen we ook werken door aandacht te besteden aan onze omgeving.
Het immuunsysteem zorgt er normaal gesproken voor dat we vanuit onze omgeving geen schadelijke invloeden ondergaan. Het afweersysteem kunnen we als het ware weer actief maken, prikkelen door bijvoorbeeld er op uit te trekken.
Een flinke wandeling in de natuur, een uitje of een vakantie in een andere omgeving geeft prikkels aan onze immuniteit, aan onze “grenzen” naar buiten toe.
Weer opnieuw gezond maken van onze “grens met de buitenwereld” kan ook gestimuleerd worden door middel van ontmoeting en uitwisseling, dus door sociale activiteiten en ook door kunstzinnige activiteiten.
In het algemeen, door dingen, hoe bescheiden ook, te “ondernemen”.
Wat de Lyme patiënt in zijn of haar omgeving zeker moet vermijden, is contact met milieubelastende stoffen. Met name stoffen die zware metalen bevatten.
Ziekte van Lyme en motivatie
Voor iedere therapie is het een voorwaarde dat de wil bestaat om beter te worden.
De therapie is ten slotte alleen maar een hulpmiddel, de weg.
Hoe sterker de motivatie om te “overwinnen”, hoe beter!