Overwinnen van Lyme en co-infecties (3)

Na jaren van Lyme heb ik terug energie

De ziekte van Lyme overwinnen, de Borrealis-bacterie, alsook de co-infecties, lees je op deze pagina. Het effectief overwinnen van de Ziekte van Lyme doen we met 2 voedingssupplementen die een enorme bijdrage leveren bij het overwinnen van de Ziekte van Lyme en de co-infecties. De combinatie van de supplementen L-Lysine en Lactoferrine bestrijdt op doeltreffende en ingenieuze wijze de infecties, zowel de virale, bacteriële, parasitaire als schimmelinfecties.  Nadere verklaring van deze supplementen lees je onderaan, lees zeker de uitleg over Lactoferrine! 

Overwinnen van Lyme en Co-infecties (spoor 3  in de Lyme-behandeling)

Supplementen en lichaamsgewicht

De dosering van deze supplementen is gebaseerd op een lichaamsgewicht van +/- 70kg. Weegt u 60kg of 80kg, blijft de dosering dezelfde. Weegt u veel minder of meer, moet u de dosering in die verhouding aanpassen.

Tijdsduur inname supplementen

Wat betreft de tijdsduur: het minimum is 3 maanden,  maar nog beter is een jaar, of eventueel langer bij erg hardnekkige Lyme. U zal al wel beterschap voelen na een maand.  Voelt u dat u terug volledig genezen bent, kan u ermee stoppen. Desalniettemin zijn onderstaande voedingssupplementen zeer gunstig voor het lichaam, ook voor niet-zieken, en de supplementen kunnen heel het leven worden doorgenomen zonder problemen.

De Supplementen L-Lysine en Lactoferrine tegen alle pathogene (vijandige) cellen

Deze twee essentiële supplementen zijn speciaal gericht op het bestrijden van de infecties (zowel virale, bacteriële, parasietaire, gist- en schimmelinfecties)

 1. L-Lysine 1000mg Solgar (beste kwaliteit)

  • 2×1 tablet per dag, een half uur voor het eten (bij lichaamsgewicht van +/- 70kg)
  • (L-Lysine: werkt zeer snel en verlaagt vrijwel onmiddellijk de Virale Lading)
 2. Lactoferrine capsules 150mg Bonusan (beste kwaliteit)

  • De eerste maand zeker 5 tot 10 capsules per dag, afhankelijk van de ernst van de ziekte kan dit oplopen tot 15
  • je kan de capsules ook openen en er eerst de mond mee spoelen en na 5 minuten doorslikken (werkt extra antimicrobieel)
  • Als de klachten afnemen, kan dit langzaam worden afgebouwd. Als de klachten helemaal verdwenen zijn, neem nog een tijd 1 capsule per dag,
  • (Lactoferrine is een erg veelzijdig eiwit dat virussen, bacteriën, parasieten, schimmels aanvalt. Ook zorgt deze stof voor het verwijderen van biofilms. Lactoferrine heeft enorm veel positieve eigenschappen, zie verduidelijking Lactoferrine)

Wat te doen als ik al tien, vijftien jaar of meer Chronische Lyme heb?

Het supplement Serrapeptase als biofilm-afbreker bij de Lyme-bacterie

In de periode dat ikzelf leed aan de Chronische ziekte van Lyme, was er nog niet zoveel bekend over Lactoferrine als nu.

Uit recent onderzoek 2019 blijkt nu ook dat ook Lactoferrine in staat is om biofilms (waarachter Lyme-bacteriën zich verschuilen) af te breken.

Dat is de reden waarom Serrapeptase niet is opgenomen in “Spoor 3: Overwinnen van Lyme en co-infecties”

Echter als je al zeer lang lijdt aan de chronische ziekte van Lyme, is het zeker effectief en echt een goede tip om ook Serrapeptase bij te nemen.

Wat doet Serrapeptase bij een Lyme-patënt?

Serrapeptase is een veelzijdig enzym, dat de zijderups van nature in zich draagt, en dat onder andere de eigenschap heeft ervoor te zorgen dat een zijderups een vlinder kan worden. Het serraptase-enzym zorgt ervoor dat de rups door de harde kern kan breken. Het enzym lost de harde buitenkern als het ware voor een stukje op, waardoor het omhulsel breekt, en de vlinder kan ontsnappen en zijn vrij leven als vlinder kan beginnen.

Als de zijderups een vlinder wordt, moet hij door de harde cocon naar buiten. Hiervoor gebruikt de vlinder een enzym dat serrapeptase heet. Voor de productie van serrapeptase hoeven zijderupsen echter niet te lijden. Serrapeptase komt tot stand door een bacterie, de serratio-15 bacterie. Serrapeptase wordt wel het tweede cadeau van de zijderups genoemd. Het eerste cadeau was uiteraard zijde.

Meer interessante info over Serrapeptase vind je bvb hier:

https://mens-en-gezondheid.infonu.nl/gezonde-voeding/134652-de-geneeskracht-van-serrapeptase.html#het-tweede-cadeau-van-de-zijderups

Uit (eerder) onderzoek  blijkt dat het Serrapeptase-enzym ook zorgt voor de afbraak van biofilms waarachter de Lyme-bacteriën zich schuilhouden.

Als je al zeer lange tijd lijdt aan de chronische ziekte van Lyme, is een extra en voldoende ondersteuning met Serrapeptase echt heel erg aangewezen.  

Er zijn geen negatieve bijwerkingen aangetoond bij gebruik van een hoge dosis Serrapeptase.

Ikzelf nam in het “jaar van de genezing” elke dag 2 tabletten Serrapeptase van Elvitaal (= 80000IE). Ik woog toen een kleine 60 kg (nu intussen al over de 80! Bij het hier en daar aanpassen van deze site moet ik telkens een ander gewicht opschrijven! Helaas, gaat het niet echt meer naar beneden!).

Als je al zeer lange tijd (10 jaar of meer) lijdt aan de Chronische vorm van Lyme, neem je best een hoge dosis van dit product bij in.

Bedenk immers dat je lichaam intussen vol zit met die biofilms-slijmen, waarachter de Lyme-bacterie zich jarenlang heeft kunnen beveiligen, en nog steeds doet. De Lyme-bacterie zit als het ware in een voorlopig ondoordringbare bunker, klaar om nog eens uit te breken. 

Ikzelf woog toen 60kg en nam elke dag 2 tabletten in. Ik had toen ongeveer 5 jaar echt last van Lyme.

Als je al 10 jaar of meer lijdt aan de chronische ziekte van Lyme, mag je gaan tot 3 tabletten per dag (= 120000 IE), buiten de maaltijden.   Na een maand evalueren, en zien dat je kan afbouwen naar 2 per dag en uiteindelijk tot nul per dag. Maar geef het de tijd.  Stel je doel op 1 jaar. Mij is het gelukt!

Dus als je al meer dan 10 jaar lijdt aan chronische Lyme, neem dan bij een lichaamsgewicht van 70kg 3 tabletten, een halfuur voor de maaltijd, verspreid over de dag.

1131 Serrapeptase

4 tabletten per dag (= 40000IE), een halfuur voor de maaltijd, bij een lichaamsgewicht van ongeveer 70kg.

Als je al 20 jaar de Chronische Ziekte van Lyme hebt, aarzel dan niet om er meer dan 4 te nemen. In zeer ernstige gevallen kan je gaan tot 12000IE per dag.  Onderzoek toont aan dat hoge dosissen geen bijwerkingen hebben.  Helaas is serrapeptase momenteel niet in hogere dosissen te verkrjgen

Verduidelijking  bij de supplementen

L-Lysine (informatie: Naturafoudation)

 • De meest in het oog springende werking van L-Lysine is de werking tegen virale infecties
 • L-Lysine werkt zeer snel en kan bijna onmiddellijk de Virale Lading omlaag brengen
 • Arginine bevordert de groei van virussen, L-Lysine remt de groei van virussen. Beide stoffen beconcurreren elkaar bij de opname vanuit het darmkanaal, en wanneer er een voldoende overmaat L-Lysine is, dan zal het de opname van arginine effectief verminderen.
 • L-Lysine is nodig voor de vorming van antilichamen
 • L-Lysine bestrijdt: virussen in zijn algemeenheid, herpesinfecties, huidklachten die samenhangen met een herpesinfectie (koortslip, gordelroos, waterpokken, aften), verminderd concentratievermogen, tekorten bij vegetarisme/veganisme
 • In de aangegeven dosering zijn geen contra-indicaties bekend. Ook hogere doseringen zijn veilig. Studies hebben aangetoond dat langdurig innemen van 8000mg per dag volkomen veilig is.
 • Omdat carnitine in het lichaam gevormd wordt uit L-Lysine, kan er bij Lysine-tekorten gemakkelijk een carnitine-tekort ontstaan.
 • Recent onderzoek wijst uit dat tijdens de virusinfectie een effectieve dosering 1500mg per dag is, een half uur voor de maaltijd in te nemen met water. Wanneer er geen symptomen meer aanwezig zijn, kan een dosering van 500mg per dag volstaan.
 • Vitamine C en bioflavonoïden hebben een beschermend effect op het lysinegehalte in het lichaam. Een basissuppletie van een goede Multi, vitamine C en bioflavonoïden wordt daarom aanbevolen.
 • Voor meer info zie: https://www.naturafoundation.nl/kenniscentrum/monografie?monografieid=16

Lactoferrine

Werking Lactoferrine
  • Lactoferrine is een ontstekingsremmend eiwit dat pathogene (vijandige) bacteriën bestrijdt. Van nature is Lactoferrine in een hoge concentratie aanwezig in moedermelk
  • Lactoferrine zorgt voor de eerstelijns verdediging tegen pathogene (vijandige) micro-organismen die het lichaam via de slijmvliezen proberen binnen te dringen
  • Lactoferrine heeft de taak het ontstekingsproces te limiteren, weefselschade te beperken en systemische ontsteking te verkomen
  • Het multifunctionele eiwit heeft onder meer antimicrobiële, afweerversterkende, immunomodulerende, ontstekingsremmende, anti-oxidatieve en slijmvliesversterkende eigenschappen
  • De krachtige anti-microbiële activiteit van Lactoferrine tegen een groot aantal bacteriën, virussen, gisten, schimmels en parasieten is goed gedocumenteerd.
Suppletie met Lactoferrine
  • Normaal krijgt de mens alleen in de periode na de geboorte significante hoeveelheden lactoferrine binnen met de borstvoeding. Tot 15% van de moedermelk bestaat uit lactoferrine (koemelk bevat maar 0,2 gram lactoferrine per liter).
  • In maag en dunne darm wordt lactoferrine afgebroken tot afgeleiden (peptiden) die een zo mogelijk nog krachtiger antimicrobiële activiteit bevat dan lactoferrine zelf
Biologische effecten en werkingsmechanisme van Lactoferrine
  • Lactoferrine is ook werkzaam tegen antibiotica-resistente bacteriën
  • De bacteriostatische activiteit van lactoferrine is het gevolg van het wegvangen van ijzerdeeltjes (Fe3+) uit de omgeving, waardoor bacteriën sterk worden geremd in hun groei en ziekmakend vermogen
  • Lactoferrine beschadigt het membraan van pathogene bacteriën en verhoogt op die manier de effectiviteit van natuurlijke antibacteriële stoffen.
  • Tevens heeft lactoferrine het vermogen om de aanhechting van bacteriën aan gastheercellen te voorkomen. Vooral bij chronische infecties hebben bacteriën de neiging een biofilm te vormen (een georganiseerde, sterk klevende laag bacteriën op een slijmvliesoppervlak) waardoor ze heel lastig te bestrijden zijn.
  • Lactoferrine remt (door het wegvangen van ijzer) de vorming van biofilms
  • In humane studies is gebleken dat lactoferrine kolonisatie van de maagwand door Helicobacter Pylori remt (kan zorgen voor maagklachten en maagzweer)
Antivirale activiteit van Lactoferrine
  • Lactoferrine heeft een krachtige anti-virale activiteit tegen een groot aantal virussen die mens en dier besmetten (oa rotavirus, herpesvirus 1+2, hepatitusvirus b+c+g, influenzavirus, HIV, hantavirus, poliovirus, adenovirus, enterovirus, humaan CMV, humaan respiratoir syncytial virus, enz…)
  • Lactoferrine remt de virus-vermenigvuldiging
  • Lactoferrine heeft een gunstig effect op het verloop van een virale huidinfectie en longontsteking
Anti-mycotische en anti-parasitaire activiteit
  • Lactoferrine bedreigt, naast bacteriën en virussen, ook gisten, schimmels (waaronder Candida sp, Aspergillus fumigatus, Trichophyton) en parasieten (Pneumocystes carinii, Entamoeba histolytica, Plasmodium sp, Giardia, TOxoplasma gondii) in hun voortbestaan
  • Lactoferrine heeft een additieve of synergetische activiteit naast reguliere anti-mycotische medicijnen en anti-parasitaire medicijnen
Versterking immuunsysteem en immunomodulatie
  • Naast de directe anti-microbiële activiteit stimuleert Lactoferrine het afweersysteem van de gastheer
  • Lactoferrine activeert natural killer-cellen, en LAK-cellen
  • Lactoferrine stimuleert de activiteit neutrofiele granulocyten
  • Lactoferrine verhoogt de macrofaag cytotoxiciteit
  • Lactoferrine reguleert de productie van cytokines en remt de productie van IL-1bèta, IL-2 en/of IL-6
  • Lactoferrine versterkt het slijmvlies immuunsysteem
  • Lactoferrine stimuleert de vorming van witte bloedcellen
  • Lactoferrine bevordert de differentiatie en activiteit van B-lymfocyten, T-helper cellen, T_lymfocyten, en dendrische cellen
  • In studies is gebleken dat een relatief lage dosis Lactoferrine (tot 200mg/dag) ook bij gezonde proefpersonen een significant immunomodulerend effect heeft
  • Lactoferrine stimuleert de afweer tegen infecties
  • Lacotferrine bevordert een gezonde immuunbalans en houdt ontstekingen onder controle. De ontstekingsremmende, anti-oxidatieve en immunomodelerende activiteit van Lactoferrine draagt ertoe bij dat een (acute) infectieziekte niet uit de hand loopt.
  • Uit dieronderzoek is gebleken dat Lactoferrine beschermt tegen chemisch geïnduceerde inflammatoire darmziekte en reumatoïde artritis
Anti-allergische activiteit
  • Er zijn aanwijzingen dat Lactoferrine allergische reacties remt
  • In een diermodel voor astma zorgde Lactoferrine voor een afname van de ontstekingscellen en slijmvormende cellen in luchtwegen en neusholte
Anti-oxidant activiteit
  • Lactoferrine gaat oxidatieve stress tegen en beschermt cellen tegen (onherstelbare) oxidatieve beschadiging en apopthose (cel-zelfdoding)
Bevordering gezonde darmflora
  • Suppletie met Lactoferrine draagt, door het tegenwerken van pathogene micro-organismen, bij aan een betere samenstelling van de darmflora. Probiotische bacteriën zijn weinig gevoelig voor de anti-microbiële werking van Lactoferrine.
  • Zuigelingenvoeding met 1g/liter Lactoferrine zorgt bij baby’s voor een fecale flora waarin probiotische bifidobacteriën domineren in tegenstelling tot zuigelingenvoeding die geen of nauwelijks Lactoferrine bevat.
  • In labo-onderzoek is gebleken dat Lactoferrine een stimulerend effect heeft op de groei van bifidobacteriën
Stimulering Weefselregeneratie
  • Er zijn sterke aanwijzingen dat Lactoferrine de proliferatie en differentiatie van epitheelcellen in de dunne darm stimuleert waardoor de weefselmassa toeneemt en voedingsstoffen (waaronder ijzer) beter worden opgenomen.
  • Daarbij is Lactoferrine vermoedelijk niet alleen goed voor de slijmvliezen, maar ook voor de huid en botten.
  • In-vitro en in-vivo studies suggereren at uitwendig gebruik van Lactoferrine de wondheling ondersteunt en reorganisatie van de collageenmatrix bevordert door stimulering van fibroblasten.
  • In experimenteel onderzoek bij volwassen muizen is een aanmerkelijke verbetering van botaanmaak en botkwaliteit vastgesteld
Indicaties van Lactoferrine / gebruik van Lactoferrine is aangewezen bij:
  • Preventie van infectieziekten (virussen, bacteriën, schimmels, parasieten) bij gezonde mensen en preventie van opportunistische infecties bij mensen met een (sterk) verminderde weerstand
  • Aanvullende behandeling van acute, chronische en recidiverende infectieziekten (maagzweer, maagdarminfecties, keelontsteking, luchtweginfecties, griep, huidinfecties waaronder HIV, Tinea corpis, hepatitis)
  • Verbeteren weerstand ouderen (bij wie de lactoferrinesyntese is afgenomen
  • Verbeteren ijzerstatus en ijzerhomeostase
  • Orale en intestinale dysbiose
  • Aanvullende behandeling van chronische ontstekingsziekten, onder meer in het maagdarmkanaal
  • Allergiën
Dosering van Lactoferrine
  • Gebruikelijke doseringen zijn 150mg tot 750mg Lactoferrine per dag; doseringen tot 3 gram per dag zijn niet ongewoon. Deze doseringen zijn waarschijnlijk veilig: borstgevoede zuigelingen hebben maandenlang een inname tot 2 gram lactoferrine per dag.
  • Supplementen met lactoferrine zijn bedoeld voor orale inname en kunnen ook gebruikt worden om de mond mee te spoelen of om mee e gorgelen bij mond- en keelinfecties
  • Ongunstige interacties met voedingsmiddelen of medicijnen zijn niet beschreven.
  • Lactoferrine heeft een gunstig additief of synergetisch effect in combinatie met antibiotica, anti-virale medicijnen, anti-mycotica en anti-parasitaire medicijnen
Referenties
 • González-Chávez SA, Arévalo-Gallegos S, Rascón-Cruz Q. Lactoferrin: structure, function and applications. Int J Antimicrob Agents. 2009;33(4):301.e1-301.e8
 • Lönnerdal B. Nutritional roles of lactoferrin. Curr Opin Clin Nutr Metab Care. 2009;12(3):293-7
 • Tomita M, Wakabayashi H, Shin K et al. Twenty-five years of research on bovine lactoferrin applications. Biochimie. 2009;91(1):52-7
 • Marshall K. Therapeutic applications of whey protein. Al. Med Rev. 2004;9(2):136-56.
 • Kruzel ML, Actor JK, Boldogh I, Zimecki M. Lactoferrin in health and disease. Postepy Hig Med Dosw (Online). 2007;61:261-7
 • Wakayabashi H, Takase M, Tomita M. Lactoferricin derived from milk protein lactoferrin. Curr Pharm Des. 2003;9:1277-87
 • Kruzel ML, Bacsi A, Choudhury B et l. Lactoferrin decreases pollen antigeninduced allergic airway inflammation in a murine model of asthma. Immunology. 2006;119(2):159-66
 • Mulder AM, Connellan PA, Oliver CJ et al. Bovine lactoferrin supplementation supports immune and antioxidant status in healthy human males. Nutr Res. 2008;28(9):583-9
 • Roxas M, Jurenka J. Colds and influenza: a review of diagnosis and conventional, botanical, and nutritional considerations. Altern Med Rev. 2007;12(1):25-48
 • Jenssen H, Hancock RE. Antimicrobial properties of lactoferrin. Biochimie. 2009;91(1):19-29
 • Okuda M, Nakazawa T, Yamauchi K et al. Bovine lactoferrin is effective to suppress Helicobacter pylori colonization in the human stomach: a randomized, double-blind, placebo-controlled study. J Infect Chemother. 2005;11:265-269
 • Di Mario F, Aragona G, Dal Bò N et al. Use of bovine lactoferrin for Helicobacter pylori eradication. Dig Liver Dis. 2003;35:706-710
 • Di Mario F, Aragona G, Bo ND et al. Use of lactoferrin for Helicobacter pylori erdication. Preliminary results. J Clin Gastroenterol. 2003;36:396-398
 • Egashira M, Takayanagi T, Moriuchi M et al. Does daily intake of bovine lactoferrincontaining products ameliorate rotaviral gastroenteritis? Acta Paediatr. 2007;96:1238-1244
 • Ishii K, Takamura N, Shinohara M et al. Long-term follow-up of chronic hepatitis C patients treated with oral lactoferrin for 12 months. Hepatol Res. 2003;25:226-233
 • Zuccotti GV, Vigano A, Borelli M et al. Modulation of innate and adaptive immunity by lactoferrin in human immunodeficiency virus (HIV)-infected, antiretroviral therapynaïve children. Int J Antimicrob Agents. 2007;29(3):353-5
 • Ochoa TJ, Chea-Woo E, Campos M et al. Impact of lactoferrin supplementation on growth and prevalence of Giardia colonization in children. Clin Infect Dis. 2008;46:1881-1883
 • Iigo M, Alexander DB, Long N et al. Anticarcinogenesis pathways activated by bovine lactoferrin in the murine small intestine. Biochimie. 2009;91(1):86-101
 • Zuccotti GV, Salvini F, Riva E et al Oral lactoferrin in HIV-1 vertically infected children: an observational follow-up of plasma viral load and immune parameters. J Int Med Res. 2006;34(1):88-94
 • Kim WS, Ohashi M, Tanaka T et al. Growth-promoting effects of lactoferrin on L. acidophilus and Bifidobacterium spp. Biometals. 2004;17(3):279-83
 • Takayama Y, Takezawa T. Lactoferrin promotes collagen gel contractile activity of fibroblasts mediated by lipoprotein receptors. Biochem Cell Biol. 2006;84(3):268-74
 • Cornish J. Lactoferrin promotes bone growth. Biometals. 2004;17(3):331-5
 • Williams JE. Portal to the interior: viral pathogenesis and natural compounds that restore mucosal immunity and modulate inflammation. Alt. Med Rev. 2003;8(4):395409
 • Ajello M, Greco R, Giansanti F et al. Antiinvasive activity of bovine lactoferrin towards group A Streptococci. Biochem Cell Biol. 2002;80:119-124
 • Ochoa TJ, Cleary TG. Effect of lactoferrin on enteric pathogens. Biochimie. 2009;91(1):30-4
 • Koikawa N, Nagaoka I, Yamaguchi M et al. Preventive effect of lactoferrin intake on anemia in female long distance runners. Biosci Biotechnol Biochem.2008;72:931-935
 • Paesano R, Torcia F, Berlutti F et al. Oral administration of lactoferrin increases hemoglobin and total serum iron in pregnant women. Biochem Cell Biol. 2006;84:377-380.